povezave.gif (8417 bytes)

IWC 2002

domov.gif (2272 bytes)

Poročilo o drugi tekmi za svetovni pokal v težavnostnem lednem plezanju, Val Daone, Italija

 

Najboljši ledni plezalci so se po dveh tednih premora srečali v italijanski dolini val Daone, na drugem tekmovanju svetovnega pokala. Tekmovanje je bilo balvanskega tipa, kar pomeni da  morajo plezalci zaporedoma premagovati tri zelo težke smeri. Plezanje je izjemno naporno in ponavadi pušča posledice še več dni po tekmovanju, v obliki pretegnjenih mišic in vezi.

Konkurenca je bila izjemna in uvrstitev v polfinale je bila nemara še težja od uvrstitve v finale, kamor se lahko uvrsti le 8 najuspešnejših v polfinalu. Tokrat ni bilo prostora za outsiderje, zunaj finala pa so med drugimi ostali Mauro Bole-Bubu, Antony Lamiche, Aljaž Anderle in Matias Schiestl.

 Italijani so organizirali zelo spektakularno tekmovanje, občinstvo je bilo zato nagrajeno s številnimi atraktivnimi potezami posameznih plezalcev.  Slovenci smo tokrat imeli le enega predstavnika, Aljaža Anderle, sicer člana AO Tržič, ki pleza za francosko ekipo Petzl Charlet Moser.  Erik Švab, tržaški Slovenec pa je zastopal Italijo in bil na koncu s 14 mestom tudi najbolje uvrščeni "Italijan".  

Med moškimi je zmagal francoz Daniel Dulac, Petzl/Charlet Moser team, Pred Willom Gaddom iz Kanade in Haraldom Bergerjem iz Avstrije. Ti trije tudi vodijo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Aljaž Anderle (Petzl/Charlet moser team) je bil na koncu deseti in v skupnem seštevku trenutno zaseda sedmo mesto.

V ženski konkurenci je tako kot v Kirovu, spet zmagala mlada Rusinja Ksenja Sdobnikova, ki sedaj že močno vodi pred zasledovalkami – Ines Papert in Kirsten Buchman iz Nemčije.

Naslednja tekma bo že ta konec tedna v Švici, v Saas Feeju. Tokrat bo poleg Anderleta natopil spet tudi Klemen Premrl, ki je že okreval po poškodbi hrbta na svetovnem prvenstvu v Pitztalu, pred desetimi dnevi.

o prihodnjem dogajanju pa več čez kakih 14 dni…

 Aljaž Anderle