napislapovi.gif (4876 bytes)

slapovi.gif (10130 bytes)DomTamar.JPG (16377 bytes)

Dom v Tamarju

email.gif (2262 bytes)

domov.gif (2272 bytes)

  Slapovi v Tamarju

Tamar je eno najbolj znanih slovenskih lednih plezališč. Odlikujeta ga predvsem lahek dostop in obilje slapov vseh težavnosti, pa še led je v tem mrzlem zatrepu Slovenije celo takrat, ko v Kranjski gori že trobentice cvetijo. Poleg naštetih slapov se tam najde še kakšno mešano skalno - ledno skulpturo, ki ji v plezalnem jeziku pravimo "mixed", težavnost tega pa je zelo odvisna od debeline in kvalitete ledu. Kdor se poda v Tamar, bo 6 km pešačil do koče (tel.04 5876055), tam se bo lahko ogrel s čajem, potem pa bo hodil še 15 minut v smeri poti na Vršič. Slapov ni možno zgrešiti, če pa jih ne najdete, pomeni, da imate za alpinista premalo orientacije ali pa je pretoplo in ledu sploh ni.

Ta stran je še v izgradnji in nekaj slik in opisov še manjka

 • 1. Sveča (Wi4-5)
 • 2. Skriti slap ali slap nad votlino (Wi4-)
 • 3. Rastlinca (Wi5)
 • 4. Centralni slap (Wi4-5)
 • 5. Srednji slap ali rariteta (Wi5)
 • 6. Desni slap (Wi4+)
 • 7. Kristusova zadnja večerja (Wi6+)
 • 8. Zadnji slap (Wi3)
 • 9. Slap nad potjo (Wi 4-)
 • 10.Milanov slap in smer
 • 11. Tržiško-Domžalska smer v Planici (Wi5-,M5,230m)
 • Tamar.JPG (35533 bytes)

  SESTOP:

  Sestop iz vseh slapov je enostaven in za plezalske pojme kar luksuzen. Iz Sveče, Skritega slapu, Centralca,Rastlince in Srednjega slapu se povzpnemo kakih 100-200 m do poti na Vršič in po njej desno in navzdol. Po Skritem slapu se je možno tudi spustiti po dvojni vrvi (drevo, potem pa klini v skali), iz desnega slapu pa se spustimo po polički poševno v desno in na pot. Kristusova zadnja večerja se prav tako konča na polički, ki te po desni pripelje v grapo, ki teče iz Travnika. Le zadnji slap je malo bolj siten za sestop, najbolje ga je kar preplezati še navzdol (iz sredine je možno po snegu prečiti v desno) .

   Kristusova zadnja večerja (6+)

  vecerja.JPG (18415 bytes)

  Slap, ki je nekaj časa veljal za najtežjega v Tamarju, kasneje pa ga je izpodrinil novi val "mixtov". Žal se le redko naredi, pa še takrat je potrebno opraviti tvegan prestop iz notranje na zunanjo, visečo svečo. Varovanje je na tem mestu slabo, saj bi plezalec, če bi padel, treščil na polico pod svečo.

  Desni slap (4+)

  Prvih 20 m je kar navpičnih, temu sledi en raztežaj položnejšega, vendar žal pogosto tudi slabega ledu. Prvo varovalovarišče uredimo na položnem delu po cca 25m, drugo pa na drevesu na koncu slapu. Sestop je hiter - desno po polici med drevjem do snega (pot)

  Skriti slap (4-)


  Eden lažjih slapov v Tamarju, tudi najčešče preplezljiv, ker ga sonce ne obsije. Spodnjih 20m je nekoliko strmejših (do 85st.), zgornji del pa je položnejši, vendar ima včasih slabši led. Po prvem raztežaju je varovanje urejeno s skalnimi klini, drugi raztežaj pa varujemo iz drevesa nad slapom. Za sestop se je potrebno vzpeti še kakih 100m do poti (včasih nadležno!) in potem desno naokrog.

  Centralni slap (4-5)


  Razmere v tem slapu so zelo odvisne od stanja zavese po prvih 25m. Plezamo ga lahko po več variantah, obe prikazani sta približno enako težki, če pa zgornji del plezamo po desni, si ga nekoliko otežimo. Nad zaveso je še en strm skok, potem pa naklonina postopno popušča.

  Sveča (5)

  Sveca.JPG (33402 bytes)Sveča je dobila ime po elegantni in na daleč vidni sveči na vrhu ( cca 10m), ki zna včasih presenetiti z gnilim ledom, ali pa iz nje ob vsakem udarcu cepina bruhnejo gejziri vode. Prvih nekaj metrov je navpičnih , za tem je ponavadi ledna polica, kjer moramo narediti varovališče, če je vrv krajša od 50m. Od tam nas smer vodi rahlo v desno po bolj ali manj gobastem ledu, kar je včasih prav lahko, včasih pa nevarno, ker se gobe lomijo. Tik pod svečo je v steni na desni urejeno varovališče. Sledi 10 metrska sveča, nad njo pa se teren takoj položi. Sestopimo tako, da se vzpnemo tistih nekaj metrov, ki nas loči do konca Skritega slapu in potem nadaljujemo vzpon do poti.