Arhiv tekme do 1999 Arhiv tekme 1999 Arhiv tekme 2000 Arhiv tekme 2001 Arhiv tekme 2002 Arhiv tekme 2003 Arhiv tekme 2004

Arhiv tekme 2005

Arhiv tekme 2006

Kako se je vse skupaj začelo...

Prva znana tekma v lednem plezanju s cepini in derezami je bila že leta 1912 v Courmayer-ju na ledeniku Brenva, organiziral pa jo je izumitelj klasičnih derez, ki je hotel tako pokatati prednosti derez pred sekanjem stopinj. O tekmi se ve le to, da je bila hitrostna.

Rusija

V Rusiji (prej SZ) so začeli z lednimi tekmami leta 1970. Imeli so tri discipline: hitrost, težavnost in hitrostno plezanje naveze (100+m), kjer sta se plezalca menjala na 40 m. Konec sezone so razglasili zmagovalca v posameznih kategorijah, ki ga ta naziv zadržal do naslednje sezone. Pozimi 1996/1997 je močna Sovjetska ekipa nastopala na tekmi v Courchevelu in takrat tudi "posvojila" njihova pravila za težavnost. Nekaj let kasneje je IWC uporabil Ruska pravila za hitrostne tekme. 

Courchevel


Veličastni 40m stolp v Courchevelu v Franciji je bil simbol težavnostnih tekem v Evropi od 1995 do 2000 ko je nekaj ur pred začetkom tekme zgrmel zgornji del stolpa na tekmovališče kjer na srečo še ni bilo nikogar. V želji po večjih in hujših previsih so namreč preveč spodjedli sredino stolpa... Pravila tekme so določala, da je najboljši tisti, ki pride v čim krajšem času čim višje z čim manj udarci. Skušali so simulirati plezanje v slapovih, zato se je plezalo naprej (kot prvi v navezi), razdalja med vijaki je bila kar velika, zato so se padci pogosto končali s šivanjem ran in zvitimi gležnji. Rdečih črt je bilo takrat še malo, čas pa je bil omejen na 8 do 14 minut. Tekmo leta 1997 je gladko zmagal naš Janez Jeglič tako v hitrostni, kot tudi težavnostni preizkušnji. 

Slovenija

Bohinjska hitrostna tekma Pod skalco (50m)

Od 1994 do 1999 smo imeli v Bohinju hitrostne "duel" tekme po istih pravilih, kot so veljala v SZ in kasneje v IWC. Tople zime so od 1997 dalje povzročale Bohinjcem velike težave, tako da je bila zadnja tekma Pod skalco leta 1999. Od leta 2000 dalje je bilo glavno prizorišče tekem Solčava, kjer so bile tekme v stilu "boulder", eno leto pa zaradi pomanjkanja ledu le hitrostna tekma. Zadnja tekma v Solčavi leta 2004 je bila tudi največja in najboljša mednarodna tekma v Sloveniji, kjer se je med seboj pomerila tudi vsa svetovna elita lednega plezanja. Od zime 2002/2003 dalje je v Sloveniji organiziran Slovenski pokal v lednem plezanju na večih različnih lokacijah. Med njimi po kvaliteti in mednarodni udeležbi izstopa Mojstrana, kjer so leta 2005 nastopili tudi nekateri tuji plezalci svetovnega nivoja, tekma pa je na naravni umetno zaledeneni steni. Dvakrat je bila tekma organizirana tudi v Rušah na dvorišču družine Navršnik in v organizaciji AO TAM. V Črni je AO Mežica organiziral enkrat hitrostno in enkrat hitrostno in težavnostno preizkušnjo na naravni steni lokalnega vežbališča GRS. Dvakrat je bila težavnostna tekma v zatikanju tudi na lokalnem plezališču AO Domžale na Češnjici in enkrat hitrostna na slapu Palenk v Logarski dolini, ki je tekmovalce presenetila predvsem s svojo dolžino 60m.

IWC

Tekma v Cortini leta 2000

Leta 2000 so bile tekme v lednem plezanju prvič organizirane kot Svetovni pokal z enotnimi pravili in skupnim točkovanjem podobno kot smučarski svetovni pokal, jeseni 2002 pa so ICCIC (ki organizira sv.pokal IWC) srejeli v organizacijo UIAA. Tekme so razporejene po več državah, vzporedno pa so se začele pojavljati tudi lokalne tekme in državna prvenstva kot npr. naša solčavska tekma in avstrijsko-italijansko-nemški Alpski pokal Steel on ice, ki se je odvijal na 25 m visokih lednih stolpih.  Že prvo leto, še bolj pa letos so težavnostna tekmovanja v glavnem na zelo previsnih lednih konstrukcijah, dostikrat z lesenimi ali skalnimi deli, kjer je cepin dovoljeno le zatakniti za umetni oprimek. V teh previsnih smereh, kjer odloča vsak gib, so začeli v ospredje prihajati tekmovalci, ki niso več iz vrst alpinistov, ampak športnih plezalcev, ki so zadnje dve leti intenzivno trenirali za te tekme. Edina čisto ledna tekma je v ruskem Kirovu, kjer led 6 mesecev na leto ni noben problem. V Rusiji so tekmovanja v lednem plezanju že od leta 1972, leta 2003 pa je bilo v Kirovu tudi svetovno prvenstvo.Novost v svetovnem pokalu 2002/3 je bilo hitrostno plezanje, ki je po novem enakovredna disciplina (do takrat je bilo le kot večerna atrakcija). Slovenske barve na svetovnem pokalu sta redno zastopala tržičana Aljaž Anderle in Kelmen Premrl, letos pa se je v tekme najvišjega nivoja zagrizel mladi Primož Hostnik (zmaga v Koetsach-Mauthnu 2004). Leto 2004 je svetovni pokal (IWC) očitno dočakal v krizi, ki sta jo povzročila pomanjkanje denarja in (ali) težave znotraj UIAA ki nekoliko spominjajo na težave naše PZS. V letu 2005 je novo to, da imamo dve tekmi visokega nivoja - obe svetovni prvenstvi! Ker se organizatorji niso mogli dogovoriti med seboj, je v Saas-Feeju sv.prvenstvo v kategoriji težavnost in hitrost, v Val Daoneju pa v svetovno in evropsko prvenstvo v kategoriji boulder. Nekdo je očitno spregledal dejstvo, da sta težavnost in boulder zaenkrat še isti kategoriji... Dobra stran paje, da bomo imeli veliko prvakov -:)

Tekme v lednem plezanju imajo že kar dolgo zgodovino in lahko smo ponosni, da sta bili prvi tekmi v Courchevelu in leto dni kasneje v Bohinju. Tekma v Bohinju je bila hitrotna, to pomeni, da se meri čas, ki ga tekmovalec porabi, da doseže vrh smeri.  Najboljših osem se je v finalu pomerilo v paralelni tekmi, ki je bila atrakcija za gledalce. V kolikor vas zanima zgodovina lednih tekem, si oglejte to stran: ZGODOVINA Leta 2000 smo v Sloveniji dobili prvo težavnostno tekmo, ki je bila 22.-23.1. v Solčavi na umetni 9m visoki ledni strukturi. V letu 2001so vrli Solčavani organizirali še eno tako tekmo, ki pa je bila zaradi pomanjkanja ledu izvedena kot hitrostna tekma z elementi težavnosti. Leta 2002 je bila tekma en dan težavnostna, naslednji dan pa še hitrostna. V sezoni 2002/3 so bile tri tekme prvič izvedene kot Slovenski pokal v lednem plezanju.  V sezoni 2003/2004 je izstopala tekma v Solčavi, kjer se je med seboj pomerila skoraj vsa svetovna elita in se je tako po nivoju uvrstila takoj za sv.prvenstvom v Saas-Feeju. Sezona 2004/5 se je začela z žalostno novico, da letos ne bo tekme v Solčavi, med prizorišča pa je stopila "drytooling" lokalna tekma na Češnjici. Izgleda, da je prihodnost tekmovalnega lednega plezanja v eni večji mednarodni tekmi v Sloveniji ter več manjšimi zelo lokalnimi tekmami, ki omogočajo dobre uvrstitve tudi manj specializiranim tekmovalcem.

 

Ice on steel ali "Alpenpokal"

Stolp v Fieberbrunnu

Pozimi 2001/2002 so bile v Avstriji in Italiji 4 težavnostne tekme na stolpih, ki so štele za  Alpenpokal (Kotshach-Mauthen, Welsberg, Fieberbrunn) in so imele enotna pravila in sodniško ekipo. Žal se je naslednje leto umaknil glavni sponzor Vaude in pokala ni bilo več.