tekme.gif (9482 bytes)email.gif (2262 bytes)

 napistekme.gif (5050 bytes)

NOVICE:

Zaključek Slovenskega pokala v lednem plezanju je bil v Domu športnih organizacij v Domžalah v soboto 19.3.2005! S tem se je končala tekmovalna ledna sezona 2004/5

V Mojstrani je bila v nedeljo 6.3. ob 10h ekipna tekma "lednih pingvinov"

Uspešno je bila izvedena tudi zadnja tekma SPLP v Rušah "Dolfa extreme". S tem se je po štirih tekmah končal SPLP, manjka le še zaključno dejanje- razglasitev skupnih zmagovalcev in pregled tekmovalne sezone.
Galerija slik z Ruš

Rezultati tekme v Mojstrani
in
galerija slik
V petek 11.2. bo ob 21h na TV Pika oddaja o tekmi v Mojstrani, prav tako naslednji petek 18.2. ob 21h na TV Kranj!

Hitrostna tekma v Mežici je bila v nedeljo 30.1.2005. Zmagal je Primož Hostnik pred Nikolajem Šumnikom in Pavletom Kozjekom

Končalo se je Svetovno prvenstvo v val Daoneju in tako kot pred leti je bil dogodek po spektakularnosti in atraktivnosti bolj podoben olimpijskim igram kot pa tekmi v lednem plezanju. Atraktivnega plezanja ni manjkalo, zmagal pa je Avstrijec Harry Berger pri dekletih pa Nemka Ines Papert. Rezultate najdete TUKAJ 

Rezultati svetovnega prvenstva v Saas-Feeju 20.-22.januar 2005

15.-16.1. je bila v Koetschach-Mauthnu tekma za Koroško in Tirolsko prvenstvo. Tekmovalcev je bilo manj kot prejšnji teden, pa tudi Slovenijo sta zastopala le dva tekmovalca in ena tekmovalka. Zmagal je Evgeniy Krivošejtsev, pri dekletih pa Francisca Dornhuber. Primož Hostnik je plezal odlično in končal kot tretji, Andrej Pečjak je zgrešil finale in pristal na devetem mestu, Jasna Pečjak pa je bila četrta. V hitrostni preizkušnji je Evgeniy postavil nov rekord stolpa 31,6 sekund, Primož pa je imel drugi najboljši čas 34 sekund.

V Koetschach-Mauthnu v Avstriji je bilo 8.-9.1. Avstrijsko drž.prvenstvo v lednem plezanju. Slovenci smo bili zastopani s tremi tekmovalci in dvema tekmovalkama, ki so dosegli do sedaj našo najboljšo uvrstitev na teh tekmah. Tanja Grmovšek je zasedla 1.mesto med 8 dekleti, Primož Hostnik 4.mesto in Andrej Pečjak 5.mesto od skupno 24 tekmovalcev. Pri moških je zmagal naš znanec iz Mojstrane Urs Odermatt.
Več o tekmi
Članek Tanje Grmovšek 
Avstrijsko poročilo o tekmi
Slika spodaj - Claudia Colussi v predtekmovanju:

Na Hrvaškem pri Samoboru se je končala prva tekma za Hrvaško državno prvenstvo, ki se je je udeležilo 22 tekmovalcev in 3 tekmovalke.

1.tekma v Terihaju pri Samoboru na Hrvaškem, ki so jo organizirali hrvaški plezalci pod taktirko Borisa Čujića je bila zanimiva, zabavna in dobro organizirana. Smeri sta bili odlični, tekmovalci pa borbeni in upamo lahko, da jih to zimo srečamo tudi na naših tekmah...
Pri fantih je zmagal Primož Hostnik pred Borisom Čujićem in Nevenom Brajkovičem, pri dekletih pa Jasna Pečjak pred Ivo Šverko in Anomarijo Bojko.


Prizor s 1.tekme Hrvaškega prvenstva

Prva tekma SPLP je končana! Rezultati in galerija

Kako je tekmo doživljala Tanja Grmovšek...

in še na straneh UIAA

27.10.V Saas Feeju v Švici bo tudi letos Svetovno prvenstvo v hitrostnem in težavnostnem lednem plezanju!

8.10.04 Danes so se sestali člani Slovenskega pokala v lednem plezanju in določili termine tekem za letošnjo sezono!

Naprošamo vse potencialne organizatorje tekem, ki bi radi sodelovali v SPLP, da se nam javijo!

Tekme v avstrijskem Kotsach-Mauthnu v Ziljski dolini so nam najbližje (90 km od meje) in tam sta januarja dve tekmi. Tekmuje se na 28m visokem stolpu, tekma pa je težavnostna z omejenim časom (5-8min).

Vse staro je v ARHIVU

Razpored tekem v sezoni 2004/2005:

Slovenski pokal 2004/2005:


Končala se je tretja sezona Slovenskega pokala v lednem plezanju!
Med fanti je v težavnosti zmagal Klemen premrl pred Anžetom Marenčetom in Primožem Hostnikom, v hitrosti pa Primož Hostnik pred Nikolajem Šumnikom in Pavletom Kozjekom. Pri dekletih je v težavnosti zmagala Jasna Pečjak pred Nastjo in Anjo Davidovo, v hitrosti pa Nastja Davidova pred Jasno in Anjo.

1.tekma Slovenskega pokala 27.11.2004 težavnost, dry tooling
2. tekma SLO pokala Ruše Dolfa Extrem 
2.tekma SLO pokala v Mežica 30.1.2005 (hitrost) 
3.Tekma SLO pokala Mojstrana 5.-6.2.2005 (tež.+hitr.mednarodna tekma)
4. Ruše Dolfa extreme 8.2.2005-tež.+hitrost
5. Zaključek SLO pokala v Domžalah 19.3.2005

Zmagovalec letošnje tekme v Mojstrani Evgenij Krivošejtsev

Slika spodaj: Letošnja konstrukcija je bila postavljena še bolj domiselno od tiste izpred dveh let...

Samostojne tekme v sosednjih državah:

 • Drytooling competition Slovakia 4.12.2004 (12m umetna stena, enodnevna prireditev)
 • 1.tekma za Hrvaško prvenstvo v Terihaju pri Samoboru, drytooling, 19.12.2004
 • 5.Int.Osterreichische Meisterschaften 8.-9.1.2005 Tekma  v Kotscach-Mauthen-u na Koroškem, ki šteje kot Avstrijsko prvenstvo.
 • Eis Total 05 Rudolfshutte 14.1.-16.1.2005 srečanje in hitrostna tekma, Avstrija. Prijave: globetrek@alpenverein.at 
 • 5. mednarodno Koroško in Tirolsko prvenstvo 15.-16.1.2005 v Kotscach-Mauthen-u na Koroškem. Prijava: sepp.lederer@oeav-obergailtal.at 
 • Saas Fee Svetovno prvenstvo Difficulty /Speed 20.-22.jan.2005 Švica
 • Val Daone Sv.prvenstvo boulder 26.-29.1.2005 Italija
 • Czech National Ice Climbing Championship 5.februar 2005
 • Ogulin 13.2.2005 Hrvaška speed na 35m ledni steni v kanjonu sredi mesta, težavnost v dvorani (drytooling).
  Info: boris.cujic@iglusport.hr
 • Srečanja v sosednjih državah:

 • Ice climbing festival Kandersteg 7.-9.1.2005 Avstrija
 • Srečanje lednih plezalcev v Fournelu, Francija 5.-9.1.2005
 • Ouray Ice festival 15.-16.1.2005 USA
 • Turnir La Gordzderette 28.-30.1.2005 Francija
 • Pravila Slovenskega lednega pokala (v skladu z UIAA pravili)

  UIAA pravila za tekmovalno ledno plezanje

  Stran tekme 2004

  Stran tekme 2003

  Stran tekme 2002

  IWC

  Leta 2000 so bile tekme v lednem plezanju prvič organizirane kot Svetovni pokal z enotnimi pravili in skupnim točkovanjem podobno kot smučarski svetovni pokal, jeseni 2002 pa so ICCIC (ki organizira sv.pokal IWC) srejeli v organizacijo UIAA. Tekme so razporejene po več državah, vzporedno pa so se začele pojavljati tudi lokalne tekme in državna prvenstva kot npr. naša solčavska tekma in avstrijsko-italijansko-nemški Alpski pokal Steel on ice, ki se je odvijal na 25 m visokih lednih stolpih.  Že prvo leto, še bolj pa letos so težavnostna tekmovanja v glavnem na zelo previsnih lednih konstrukcijah, dostikrat z lesenimi ali skalnimi deli, kjer je cepin dovoljeno le zatakniti za umetni oprimek. V teh previsnih smereh, kjer odloča vsak gib, so začeli v ospredje prihajati tekmovalci, ki niso več iz vrst alpinistov, ampak športnih plezalcev, ki so zadnje dve leti intenzivno trenirali za te tekme. Edina čisto ledna tekma je v ruskem Kirovu, kjer led 6 mesecev na leto ni noben problem. V Rusiji so tekmovanja v lednem plezanju že od leta 1972, leta 2003 pa je bilo v Kirovu tudi svetovno prvenstvo.Novost v svetovnem pokalu 2002/3 je bilo hitrostno plezanje, ki je po novem enakovredna disciplina (do takrat je bilo le kot večerna atrakcija). Slovenske barve na svetovnem pokalu sta redno zastopala tržičana Aljaž Anderle in Kelmen Premrl, letos pa se je v tekme najvišjega nivoja zagrizel mladi Primož Hostnik (zmaga v Koetsach-Mauthnu 2004). Leto 2004 je svetovni pokal (IWC) očitno dočakal v krizi, ki sta jo povzročila pomanjkanje denarja in (ali) težave znotraj UIAA ki nekoliko spominjajo na težave naše PZS. V letu 2005 je novo to, da imamo dve tekmi visokega nivoja - obe svetovni prvenstvi! Ker se organizatorji niso mogli dogovoriti med seboj, je v Saas-Feeju sv.prvenstvo v kategoriji težavnost in hitrost, v Val Daoneju pa v svetovno in evropsko prvenstvo v kategoriji boulder. Nekdo je očitno spregledal dejstvo, da sta težavnost in boulder zaenkrat še isti kategoriji... Dobra stran paje, da bomo imeli veliko prvakov -:)

  Tekme v lednem plezanju imajo že kar dolgo zgodovino in lahko smo ponosni, da sta bili prvi tekmi v Courchevelu in leto dni kasneje v Bohinju. Tekma v Bohinju je bila hitrotna, to pomeni, da se meri čas, ki ga tekmovalec porabi, da doseže vrh smeri.  Najboljših osem se je v finalu pomerilo v paralelni tekmi, ki je bila atrakcija za gledalce. V kolikor vas zanima zgodovina lednih tekem, si oglejte to stran: ZGODOVINA Leta 2000 smo v Sloveniji dobili prvo težavnostno tekmo, ki je bila 22.-23.1. v Solčavi na umetni 9m visoki ledni strukturi. V letu 2001so vrli Solčavani organizirali še eno tako tekmo, ki pa je bila zaradi pomanjkanja ledu izvedena kot hitrostna tekma z elementi težavnosti. Leta 2002 je bila tekma en dan težavnostna, naslednji dan pa še hitrostna. V sezoni 2002/3 so bile tri tekme prvič izvedene kot Slovenski pokal v lednem plezanju.  V sezoni 2003/2004 je izstopala tekma v Solčavi, kjer se je med seboj pomerila skoraj vsa svetovna elita in se je tako po nivoju uvrstila takoj za sv.prvenstvom v Saas-Feeju. Sezona 2004/5 se je začela z žalostno novico, da letos ne bo tekme v Solčavi, med prizorišča pa je stopila "drytooling" lokalna tekma na Češnjici. Izgleda, da je prihodnost tekmovalnega lednega plezanja v eni večji mednarodni tekmi v Sloveniji ter več manjšimi zelo lokalnimi tekmami, ki omogočajo dobre uvrstitve tudi manj specializiranim tekmovalcem.