Tamar

Jezersko

Trenta

Bohinj

Kamniška Bistrica

Tukaj bodo (nekoč) opisani slapovi v spodnji, zgornji in zadnji Trenti. Zaenkrat se tukaj najde le nekaj slapov pod Planjo, Kanceljni in Goličico ki so dosegljivi od cestarske hiše na serpentini na 1080m ceste na Vršič.

home.gif (2864 bytes)email-on.gif (2317 bytes)

Slapovi pod Planjo, Kanceljni in Goličico

Slap: Srečno Kekec

Datum: 20.1.1990

Plezali: Milan Velikonja – Mirjam Bizjak

Ocena: 4- / 90° / 45° - 85°

Višina: 140 metrov

Čas: 1-2 uri

 Dostop: Parkiramo pri zapuščeni cestarski hiši na ovinku na 1080m ceste na Vršič (iz soške strani). Od cestarske hiše gremo kakih 50m po mulatieri, tam pa ujamemo stezico, ki zavije levo navzgor. Ta lovska stezica vodi 100m nad potokom po levem pobočju (pod Prisankom). Po pol ure hoje pridemo do lovske preže in tam se spustimo do struge potoka. Po strugi (ki je po neurjih zadnjih let široka kot groblja ledenika) se motamo med balvani do tam, kjer struga zavije v levo, naravnost pa vodi ledena grapca. Levo od grapce se vzpnemo 50m, prečimo strugo in se vzpnemo do slapu. Skupaj 1 ura.

 Opis: Slap se pne naravnost navzgor in je ozek zato dodatni opisi smeri niso potrebni. Prvih 50m je lahkih, drugi raztežaj je strmejši in ima na sredini kakih 6m visoko svečo. Nad svečo se strmina položi in zadnjih 50m je prav lahkih. Stojišča so luksuzna, skala na levi in desni pa je dobra tako, da lahko uporabimo tudi skalne kline.

 Sestop: Po levi strani (gledano od spodaj navzgor) po rušnatem rebru (neprijetno) proti izhodišču. Zadnjih 20m je skok, ki ga lahko obplezamo tik ob slapu, lahko pa se spustimo ob vrvi z edinega dreveščka . Če bo kdo imel čas, bo zelo dobrodošlo če zabije par klinov, da bo možen sestop ob vrvi po slapu.

 

Ostali slapovi :

Na dostopu do "Kekca" je na desni strani več slapov, ki v ugodnih pogojih zamrznejo.